Tuesday, January 04, 2011

Telur Dadar Cencalok




Masih lagi gambar2 tahun lepas...mentang2 beli cencalok sampai 3 botol, so kita carilah resipi yang gunakan cencalok heheh... selain cencalok dimakan gitu aje dengan hirisan bawang, cili & perahan jus limau, cencalok juga boleh dibuat Ayam Cencalok dan juga Telur Dadar Cencalok...idea dari CMG, yang memang pandai memasak tulah.Thanks CikMat...Kalau lepas ni ada lagi recipe yang menggunakan cencalok, memang saya nak cuba, sebab tinggal 1 botol lagi..

When I fried this telur dadar, my mum cakap baru ni aku dengar telur dadar cencalok..hahaha..
 For your info, my mum ni 17 years older then me aje..believe it or not??? Yes she was  married at the age of 16 and when she was 17 she got me....percaya tak????(so boleh agak tak how old am I?)...My dad pulak, 10 years older then her..maklumlah match-made marriage dah kahwin baru bercinta..hehehe..

Anyway, back to my mum..because of her age difference from me, orang ingat we are sisters kalau kita keluar bersama  (good news for her but bad news for me..heheh)...
and because of her age difference too, some of the lauk2 pauk, yang mungkin orang lama2 sepatutnya tahu, she might tak tahu juga....heheh....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur
1 camca besar cencalok, buang sikit airnya.
1 biji bawang besar, hiris kecil
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 tangkai daun bawang, hiris
1/2 camca teh baking powder (mat tambah sendiri)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas, kacau hingga semua rata. Panaskan kuali dan goreng seperti membuat telur dadar biasa. Mat guna kuali non-stick bersaiz 4 inci dan dapat 3 keping comel2.-(Ayu pun sama)
  2. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman...hmmm..sedappp!!
Sources:-From http://tiffinbiru.blogspot.com

No comments: