Monday, August 08, 2011

Kuih Lopes

Kueh Lopes pertama ku!!!..Virgin lopes ni..hehe..selalu memang beli aje kalau nak makan..this time nak rasa buat sendiri..memang suka sangat dengan kejadian kueh ni....my mum at first macam tak percaya kita nak buat lopes..sebab dia cakap leceh nak merebusnya lama..tapi kita cakap kita nak rebus dalam pressure cooker, so dia pun tak boleh kata apa2..hahaha...

Mr Hubby yang actually suka kueh ni..itu yang kita nak belajar buat..so dah boleh buat next time..
Recipe diambil dari dapur Cheiza, memang suka lah dengan outcomenya tu walaupun kita bungkus tak perfect triangle tapi jadilah kan..Terimakasih Cheiza for the recipe ni ya..Akak mohon dipanjangkan disini pula..

Kueh Lopes
Sources:-From Cheiza@Pangkin.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
  • 1/2 sk kapur-(Ayu gunakan 2 sudu besar air kapur)
  • kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang
~    *Utk air gula*
  • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
  • 100 gram gula merah
  • beberapa helai daun pandan
  • 1 cawan air-(Ayu gunakan ni) 
  • secubit garam -(Ayu tambah)

Cara-cara
  1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.
  2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
  3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
  4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
  5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
  6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama...(Ayu rebus dalam pressure cooker, tenggelamkan dan rebus sampai bunyi kuat 5 kali)-anggaran dalam 10-15 minit)
  7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
  8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula.....

17 comments:

ijayuji said...

Salam mak ayuuuu! wadduhhhhhhh!!! semput menantu antu ni terkejar kejar dgn menu mak ayuu yg byk niii! ppphheewwww...kena kasi upah kuih lopesss niii hihihi... menu wajib masa berbuka, tunggu yaaaaaa kita pun nak buat jugakkk niii masuk list menu minggu depan kalau bulan tak kuar di siang hari lah kan hihihi..

ilahjy said...

rajin betoii la adik sorg nieeee arwah nenek rajin buat... tapi kami jenis bulat....tapi pulut dah masak 3/4 kot baru di ikat dlm daun pisang pas tu kukus..tak ingat laaa..mcm tu la lebih kurang..

Amie said...

hallamak....sedap betollllll.....pakai daun pisanglah, tabiklah kat Ayu, siap ikat-ikat lagi, tertarik pula kita nak mencubanya, tunggulah... nak panggil mood rajin dulu,

Yatie said...

waduh rajinnya wat kuih lopes bungkus daun pisang ni...terasa harum je bau daun pisang tu kan....jeles aaiiii taw you buat sendiri..ekekkekee..yatie beli je kuih ni...kes malas...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..
aduh rajin nyer!!!
Sedap nih bungkus daun pisang... hehehe kira okay lah bungkusan tuh..mama lagi blm pernah lagi membungkus lopes!!! hahaha :)

Diana @ Melley Mey said...

akak... rajinnya bungkus mcm tu... mesti lg sedap kan bungkus ngan daun pisang mcm nie... mmg suka mkn kuih lopes... sedaaap

che'iza said...

Akak.... pandai betul akak guna pressure cookerlah... bijak... bijak... Senangkan kak... nak buatnyer... Dah boleh buat selalu ni... Kalau buat lagi jangan lupa post sikit kat sini tau....

Anonymous said...

Ayu...KakSal tak pernah buat kueh lopis,Wah rajin Ayu dan menjadi pun Tak tahu boleh guna pressure cooker..Mak KakSal pandai buat kalau hendak makan homemade nanti Mak buat hehehe....Bukan apa my hb tak nak leceh2 nak makan beli aja dia bilang...

Ayu said...

ijayuji - wlkslm, hahah..tulah ika, akak kalau update begitulah kalau tak ambik kau berhari2 tak update..akak suka dah boleh buat lopes ni..hehe ala cian nya terkejar2 anak anatu mak ayu ni..hehhe..boleh nanti mak ayu bungkuskan 10 keping ya..

ilahjy - oh yang versi akak masak pulutnya 3/4 dulu ya..ooo.yang itu bagus juga, pulutnya tak mudah berderai bila merebus tu kan...

amie - heehh kita ikat asal berikat amie, dah cenngkam dengan getah, ikat lagi dgn tali..hahah..memang sini cakap 'kiasu'..takut berderai beras pulutnya tu..

yatie - wow..janganlah jealous yatie..ai baru nak belajar you....wakakaka..
memang pun kita selalu beli juga..hahaha

mamahawa - walkslm, hahaha..mama, kita bungkus kan terkial2 tau..dah bungkus lepas tu beras terkeluar..bukak balik loepas tu bungkus balik..hahah

diana - akak nak mencuba buat sendiri diana..heheh...tulah hubby akak pun suka lopes itu yg nak belajar..heheh

cheiza - heheh...akak pernah terbaca kat manalah ada orang kukus pakai pressure cooker juga itu yg kasi akak idea nak merebus dalam pressure cooker juga..hheeh..thanks cheiza, for the recipe tu ya..wokey kalau buat lagi nanti akak post kat sana..ya..

kak sal - wah untungnya mak kak sal pandai buat..mak kita pun tak pernah buat sendiri..dia pun selalu beli aje..heheh itu yg bila dia dengar kita nak buat lopes dia pun hairan..hehe

ibuaish said...

Assalamualaikum Ayu, Nak tanya ayu guna pressure cooker yang elektrik or gas?

Ayu said...

Ibuaish- walkslm, kita guna pressure cooker yg masak atas gas aje...hehe..;)

ibuaish said...

Thank you ayu, texture dia ok ke macam yang kita rebus for 3 to 4 hours. Banyak pula soal ....sbb i mcm tak confident aje.

Ayu said...

ibuaish - your welcome...texture dia pada kita ok aje..teruja actually first time merebus lopes dalam pressure cooker, so tak berapa beri perhatian ..cuma kita beri perhatian pada kekenyalannya yaitu penggunaan air kapur..to me juga rasanya memang sedaplah pada selera kami...:)
mungkin kalau tak confiden rebus macam biasa aje..kita rebus dalam pressure cooker sebab malas nak tunggu lama2..hehe

ibuaish said...

Ayu lepas ni kita try pulut hitam pulak. My friend pernah makan dia kata sedap dari pulut putih....

Ayu said...

ibuaish - oh ya ke sedap kalau guna pulut hitam?..kita belum pernah cuba lagi..ermm satu kelainan tu pasti lagi sedap...:)

ibuaish said...

Ayu, kakak dah cuba lopes pulut hitam...taste dia ok but i prefer yang putih . Anak-anak kata sedap...ada email yang akak boleh share gambar?

Ayu said...

ibuaish - oh ya..still prefer yng putihlah...my email ada dia diatas tu...tapi tak apalah kita type balik ya..

curlybaby69@hotmail.com