Monday, August 08, 2011

Mee Kolok Mukah Basah - Iftar 5

Mee Kolok, kita pernah dengar tapi selalunya di Sarawak..makan pun belum pernah, sebab belum pernah ke sana..hehe..so kita cuba recipe dari Delila ni, untuk mengetahui macam mana rasanya...setahu kita ada mee yang dipanggil mee kolok ni..tapi bila kita tengok meenya tu menggunakan mee sanggul/yee mee, kita pun tertarik nak mencuba, sebab stok kat rumah pun ada....ermm boleh tahan sedap juga recipe ni..rasanya ada ala2 Sizzling Yee Mee  yang pernah kita cuba dulu.....Terimakasih puan punya recipe yang sedapp ni, kita minta izin diletakkkan disini pula ya..

Wah!!!..rasanya sampai disini dululah untuk hari ni...dah tak larat dah ni..hahahah..nak cari idea nak masak apa pulak for iftar 8..

Mee Kolok Mukah Basah
Sources:-From Delila@myresipi.com
Bahan2nya-(1orang)-(Walaupun recipe untuk 1 orang, tapi kuahnya tu boleh cukup untuk 3-4 orang, terpulang berapa banyak air/stok digunakan)

  • 1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat-(Ayu gunakan sikit aje)
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 4 helai daun sawi (potong 1 inci)
  • 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
  • 3 cawan air rebusan daging/ ayam
  • 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus) 
  • 1 biji telur -(Ayu tambah)
  • Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
  • HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.
  2. Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  3. Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

18 comments:

Anawahid said...

amik ngko!!!!!... sekali kluar berderet2... x terkejar dibuatnya kak ayu oiiiii.... haahahaha... semua sedap!!!... :D

aeinio said...

tu dierrrrr cili padinya itu.. mengancam..

Ummi said...

Ayu....sedapnya nampak mee kolok tu...akak penah wat sekali dulu2..lama dah...sedap...nnt leh try resepi Ayu ni lak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam kak ayu...
semput kita nak kejor entry kak ayu ni... rajin betul ler kakak sorang neh!
mee kolok ratna pernah masak.. dulu2 ler zaman berfp.. hehe.. sedap jugak.. anak2 suka.. tp yg berkuah gini lom try lagik...nampak sedap tu..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu....Rasanya belom terlambat lagi kottt nak ucapkan Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa buat akak sekeluarga..Semoga Mendapat rahmat dan keberkatan dariNya...

Saya pernah sekali makan mee kolok yang dijual kat Pasar Malam kat Selangor..Sedappppp....Mee dia ala-ala mee sanggul tapi rasanya macam bukan..

Apa-apa pun bila tengok cili padi atas mee akak....Wahhhhhhhhhhh......dah tak terkata dah...he he he he ...Nanti boleh cuba gak ni....

Mas said...

perhh...menang mengeliurkan betoi mee kolok tu..
rasa lapo lak..kikiki

Sofea said...

pernah makan mee kolok masa holiday kat sarawak..tapi lain sikit dari yg ayu buat, kat sana mee dicelur dan dimkn dgn sup ayam @ daging serta cili kicp.

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Ish!!!! kalau Mee pasti x dpt nk mengelak.Favourite akak.Kena dgn cabai burung memang KICK !!! org kata. apa pun balik dgn sedih pasal kempunan Mee..:( :(

quinnie said...

salam kakayu..sedapnya mee akak ni...saya tak pernah buat lagi mee ni...salin resepi pernah...hhahha..dah berkurun kak saya salin resepi ni tapi tak pernah cuba2 lagi.....keekeke

Mama Hawa/Mama Nani said...

tak pernah mkn lagi mee kolok atau sizzling mee. Jakun kan mama nih hehehe

Juwita Jamaludin said...

sedap kak.. makan mee macam ni tukar asyik makan nasi je ye tak..:) nak kuih lopes bawah tu sekali ye kak

Mamasya said...

Berderet2 menu Ayu....paling suka kerabu kat bawah tu nampak sedap ada belimbing buluh..buat berbuka mmg menambat selera.
mengancam mee kolok Ayu ni.dulu mee kolok ni antara Mee yg dicari kalau ke Miri...anak2 mmg suka.pernah jugak buat tp versi lain sikit...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sedapnya tgk mee tu akak... x perna lg buat resipi nie.. menarik...

Lovely Kitchen said...

x pernah masak sendiri mee kolok ni...salam ramadhan kak!

Rima said...

As Salam Ayu
Memang sah itew mee harus pi makan dgn cili padi but kan nak gigit si cili tu macam boleh terasa kat hujung lidah lol

Happy fasting dear..

Ayu said...

anawahid - hahahah...dah ambik dah..hahaha..kalau tak keluar tak keluar terus ya ana..heheh..

aenio - hahah tu dia cili padinya tulah yang menjadi pojaan hati ku..hehehe

ummi - oh ya kita dengar mee kolok ni macam2 versi ya kak..kita ikut aje yang ni..sebab tak jumpa lagi versi yang lain..heheh maklum ler kita pun belum pernah cuba mee kolok ori punya..hehe

madiha - walkslm, hahahh..kalau ratna semput nak mengejor..akak pulak semput juga ni..heheh sebab sambil masukkan entry sambil mengedit gambar dan posting seterusnya..heheh..oh kat fp, ratna ada juga mee kolok ya..nanti akak nak singgah kesana lah tengok recipenya macam mana pulak....yag ini versi berkuah, ada juga rasa macam sizzling mee yg pernah akak buat dulu..

sue - walkslm, sama2lah kita juga ya sue..akak pun dah lama tak kedapur sue..tak sempat nak ucapkan selamat berpuasa..tulah mee kolok ni not sure yang orinya macam mana..sebab akak terbaca komen kat myr.com tu ada yg kata mee kolok yang dia buat lain dari yg ini..so tak tahulah macam mana...cili paadi tulah cili jeruk akak ..heheh..cant live without cili padi..hahah

Ayu said...

mas - hahaha..bulan puasa mas..semua nampak menggoda..lepas berbuka makan sikit dah kenyang kan..heheh

sofea - tulah sofea, kita pun actually kurang pasti mee kolok yg ori..sebab tak pernah merasa pun..terjumpa recipe yang ini dah kebetulan mee yee mee ada kat rumah itu yg kita mencuba..kalau sofea ada recipe yang di katakan tu boleh lah share ..teringin juga nak arsa yg ori punya..

noor zaleha - haahhh..betul tu kak, samalah kita kalau mee pasti tak tolak..walau kenyang macam mana pun, masih ada space untuk mee..heheh..alahai cian dia pulang dengan hampa ya ..heheh

quinnie - walkslm, aah Q, recipe ni kalau tak salah dah lama dipostkan kat myr tu kan..tahun 2007 ..ni akak saja nak mencuba variasi mee untuk dijadikan koleksi mee di blog akak ni aje Q...hehe

mamahawa - hahha..tak adalah mama ni..apa yg jakun nya ma..certain food memang ada orang belum pernah makan.so tak boleh dipanggil jakun..hehe..

Ayu said...

juwita - begitulah ita, family akak kalau berbuka memang jarang makan nasi, sahur mesti nak makan naasi kalau tak lembik lotek siang hari..heheh..sesekali tukar selera apa salahnya kan..kuih lopes coming up..hehhe

mamasya - line clear sebab tu kita update mama, heheh..cuba kalau line tak clear..berhari2 tak update..haha..mee kolok, versi lain tu macam mana ma?..boleh tak share recipe nya..

diana - walkslm, cubalah diana..akak pun tak tahu recipe yang lain macam mana..heheh

lovely kitchen - salam ramadan juga buat ena ya..cubalah ena mee kolok ni..

rima - walkslm, hahahah..cili padi tu, mesti ada disetiap menu mee kita tau rima..hehe
kalau tak ada macam mee yg kita masak tu tak ada kick..my mum kalau nampk i buat cili jeruk cili padi dia yang seram..hahah..sampai dia cakap lidah kita ni kebal ke apa..heheh..happy fasting juga to you too dear..