Friday, March 02, 2012

Sambal Belacan Daun Kari

Sambal belacan daun kari inilah pertama kali kita dengar...teruja nak mencuba dah lama juga ..sambal belacan ni kita gandingkan dengan Squids in coconut curry..ermm not bad for me...sekali2 ubah selera..

Sambal Belacan Daun Kari
Sources-From Sajionline V2
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN:
5 tangkai - cili kering (rebus)+ beberapa biji cili padi-(Ayu tambah)
6 cm belacan bakar
20 helai daun kari
2 sudu kelapa parut-(Ayu gunakan satu sudu besar aje)
4 ulas bawang merah
1 biji limau nipis - ambil jus
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumbuk cili kering dengan belacan hingga halus, masukkan daun kari tumbuk hingga hancur dan masukkan kelapa parut, tumbuk lagi dan masukkan bawang tumbuk hingga kesemua bahan lumat.
2. Masukkan garam dan gula secukupnya bersama jus limau gaul hingga sebati.

Info: Sekiranya digiling adalah lebih elok dan sedap, kerana bahan-bahan lebih lumat dan halus. Sambal ini adalah hidangan orang Melaka yang memang suka menggunakan cili kering untuk membuat sambal belacan.

3 comments:

ady said...

as-salam kak AYU
SAMBAL BELACAN NI NPK sungguh menyelerakan..

Ann @ DN said...

Salam Ayu...,
Tercabar gak ahh org Melaka ni @ akk la tuh :D Dlu zaman remaja mmg d paksa giling sambal belacan cili kering ni almost hari2 sampai panas tgn ( sobb..sobb..nangis )
Mmm..bsok mesti buat nih...

Ayu said...

ady - walkslm, sekali2 ubah rasa sambal belacankan ady..heheh

ann@dn - walsklm, oh ya ke, kak orang melaka kalau buat sambal belacn gunakan cili kering ya?..alkisah!!! baru kita tahu..hahaha..alahai ciannya dulu2 pakai giling, sekarang kita bantai pakai food processor aje kak..silakan kak kalau nak cuba tu ya..