Friday, March 21, 2014

Giant Cupcake Red Velvet Cake

Giant Cupcake Red Velvet Cake ni adalah kek yang pass overdue untuk kita masukkan dalam blog ni..Actually kek ni adalah kek birthday Marsya's 7th birthday tahun lalu in July...
Kebetulan time tu bulan puasa dan kita asiklah masukkan menu2 berbuka puasa waktu tu dan terus took a long break after that itu yang post ni tertangguh hingga ke tahun ni..
Tak apalah kan kita nak masukkan juga sebab nak buat kenangan dan rujukan next time untuk diri sendiri..Post post yang akan datang juga mengenai kek2 yang kita terlepas nak post..

Kek Red Velvet yang kita buat ni adalah same recipe yang kita pernah try dulu..in fact, kerana suka sangat dengan rasanya dari recipe itu juga kita telah convertkan ke Rainbow Velvet Cake..
Dah banyak kali buat guna recipe ni..Kita pun pernah buat untuk cupcake hantaran for my niece's engagement dan juga buat 'Kepala Meja' for hari raya..:)

Mould yang digunakan adalah macam gambar kat bawah tu..batter dibake dalam 2 acuan tu then dijoinkan macam gambar paling bawah...:)

Giant Cupcake Red Velvet Cake
Adapted & Sources Red Velvet Cake:-From Maya Kitchenette
Tried & Tested:- Ayu@curlybabsesatisfaction
Ingredients:-
12/3 cup self raising flour-(12/3 cawan tepung naik sendiri)
2 tbsp cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)-(2 sudu besar serbuk koko)
1/2 tsp baking soda-(1/2 sudu kecil baking soda)
110g butter-(Ayu used 125g)-(110g mentega-Ayu gunakan 125g)
1 cup fine sugar- (Ayu used 3/4 cup)-(1 cawan gula halus-Ayu gunakan 3/4 cawan )

2 large eggs-(2 biji telur besar)
1/2 cup milk-(1/2 cawan susu)
1/4 cup buttermilk-(Ayu made 1/2 cup milk + 1/2 tbsp distilled vinegar- leave it for while abt 15-20 minutes-but used only 1/4 cup)-(1/4 cawan buttermilk-Ayu buat 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka biarkan hingga 15-20 mint- digunakan hanya 1/4 cawan untuk resipi ini ya)

1 tsp vinegar-(1 sudu kecil cuka)
1/2 bottle liquid red colour or 1 tsp red gel-(Ayu used 11/2 tsp wilton-no taste)-(1/2 botol warna merah cecair atau 1 sudu kecil gel warna merah- ayu gunakan 11/2 sudu kecil wilton -no taste)


Method:-
Cream butter & sugar till creamy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence. Mix in dry ingredients(sifted) & milk plus buttermilk in alternate batches, ending with dry ingredients. Lastly stir in vinegar.Bake in a preheat oven at 170C for 30-40  minutes or just cooked-(Pukul mentega & gula hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanilla. Masukkan bahan kering(Yang sudah diayak), bersama dengan susu & buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan selama 30-40 minit disuhu 170C atau ikut kepanasan oven masing hingga masak.)


Chocolate Ganache
200ml double cream with at least 30% fat content-(Ayu used whippping cream)-(200 ml whip krim)
250g dark chocolate, chopped finely-(250g coklat gelap di cincang halus)
a pinch of salt-(secubit garam)
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top-(Menggunakan kaedah double boil, cairkan whip cream hingga panas, masukkan coklat, & garam kacau rata. Biarkan kek sejuk betul2 baru sapukan cream cheese frosting dan tuangkan coklat ganache diatas.)

Lemon Buttercream Frosting:-
Sources:-Ayu@curlybabesatisfaction
250g unsalted butter-(250g mentega tanpa garam)
75g shortening + 75g krimwell -(75g shortening + 75g krimwell)
200g confectioner's sugar-(200g gula ising)
 2 tsp pure vanilla extract-(2 sudu kecil vanilla esen)
 4-5 tbsp sunquick lemon-(4-5 sudu besar sunquick lemon)
2 tbsp lemon zest -(2 besar parutan kulit  lemon)
Beat all the above till smooth.  Add in lemon zest, mix well. Ready for piping.-(Pukul kesemua  hingga gebu. Masukkan parutan kulit lemon, gaul rata. Siap untuk di pipekan)


8 comments:

ana said...

Salam ayu. Sedap tk rvc ni? Moist tak? Kita selalu guna resepi RIMA. Kita pun ada mould giant cup cake ni tp tk penah guna he3....

Ayu said...

ana - walkslm, sedap alhamdullilah ana..itu sebab kita gunakan for various use..and just stick to this one aje..time beli mould ni dulu..kita pun tak tahu functions dia macam ni..just buy sebab ada offer..hehehe..

rostina76 said...

wow!!!!cute je giant cupcake ni. rajinnya k.ayu layerkan lagi.

Ayu said...

rostina - saja aje ros...birthday budak pompuan rumah ni..hehe..itu ajelah yang akak mampu buat..nak buat susah2 tak reti..hehe

zila norazila said...

bg zila dh cukup lawa nie kak..warna yg menarik.

Ayu said...

zila~ thank you zila..huhuhu

Anonymous said...

salam ayu.sy shikin.nk tnya klu 12/3 cup tu cam ne ye?i nk try tp pasal sukatan2 ni mmg fail ckit.heheh

Ayu said...

Shikin-12/3 cawan makna Nya.. 1 cawan + 1/3 cawan + 1/3 cawan sukatan...hehe tak apa pelan2...it's ok akak dulu pun gitu juga...;)