Friday, August 27, 2010

Ayam Sambal Kari

Lauk ayam for sahur, lepas kenyang berbuka,  buntu balik, sebab fikirkan nak masak apa for sahur...this time cuba resipi yang ini pula...sedap jugalah pada I, cuma, cili kisarnya tu boleh dikurangkan kalau tak nak pedas especially for the kids...masak ni dengan masak air fishballs & telur aje..

Ingredients:-
1/2 ekor ayam (potong 8) 3 sudu rempah kari daging-
1 labu bawang besar + 3 ulas bawang putih + 1 cm halia - jg dikisar.
Garam gula dan sedikit air asam jawa.
2cm kulit kayu manis dan 2 kelopak bunga lawang.
3 senduk cili kering yg telah dikisar
1 senduk minyak utk menumis.

Method:-
Gaul ayam dengan serbuk kari.perap 20mnt.
Tumis kulit kayu manis dan bahan2 kisar.Masukan cili.Masak sampai pecah minyak.
Masukan ayam.Masukan secawan air.
Masak sampai ayam empuk baru masukkan garam,gula dan air asam. masak sampai pecah minyak atau kering sedikit.
Sources:-From syila cute07@yahoo@myresipi.com

No comments: